NRU VL413 monitor

monitor totaal

De NRU monitor op deze pagina heeft geen type-plaatje. wel zijn de voeding en versterker-modules vorzien van een type-kaartje, wat uit te schuiven is voor aantekeningen. de versterker heeft serienummer 14, de voeding serienummer 29, wat aangeeft dat er waarschijnlijk niet veel van gebouwd zijn.

Algemeen

Helaas weet ik weinig van de geschiedenis van deze monitoren. Ergens in 1986 heb ik ze via een NOS medewerker kunnen kopen, met de bijbehorende documentatie en pluggen. Vooral de pluggen zijn bijzonder. De steker voor de audio-ingang is zelfs uniek te noemen. Dit is een steker die zowel mannetje als vrouwtje is en heeft 6 aansluitingen. Wel zijn ze enorm: 5cm doorsnede. Door middel van een bajonetring zijn ze aan elkaar te koppelen. Ze hebben een asymmetrische lijn-aansluiting en zijn dus zonder aanpassingen op een voorversterker aan te sluiten.

De achterwand verwijderd.
boven de voeding, onder de versterker

Verterker en voeding verwijderd

Fraaie kabelboompjes om de klapwand
open te kunnen maken zonder de kabels te beschadigen.

Zo dus.

De versterker

De Versterker is geheel getransistoriseerd. Het was de eerste door de NRU gebouwde versterker met transistoren. Allemaal uit de OC serie. De eindtrap bestaat uit 4x OC21 die te vervangen zijn door een AD149. Zie het schema (1Mb jpeg)

de versterker geopend.

De Luidspreker

De kern van deze monitor wordt gevormd door de beroemde 9710M speaker van Philips. deze breedband speaker wordt nu nog vaak gezocht om z'n kwaliteiten. en terecht. In deze monitoren zijn zowel de kast als de versterker geheel op deze speaker afgestemd. mooier kun hij het bijna niet krijgen. en dat hoor je.

Kwijl...

Aansluitingen

achter op de monitor zitten een aantal aansluitingen. Natuurlijk voor de voeding en de invoer van het lijn signaal. maar ook meetbussen voor de 27Volt en de 12 Volt. en een extra luidspreker uitgang die de inwendige uitschakeld.

Audio in...

speaker out...